A1 LogoA1 Logo

Vodič kroz nove oblike života predstavlja

A1 Internet zaštita

Internet može poslužiti kao izvanredno sredstvo komuniciranja i učenja ako se njime koristi pametno. Stoga je o njemu preporučljivo popričati s djetetom i utvrditi pravila njegove uporabe.

Poliklinika za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba i Hrabri telefon proveli su prvo nacionalno istraživanje o predškolskoj djeci pred malim ekranima. Istraživanje je provedeno u vrtićima diljem Hrvatske tijekom 2016. i 2017. godine, a rezultati se temelje na uzorku od 655 roditelja djece predškolske dobi. Istraživanjem je obuhvaćen prigodan uzorak sudionika iz ruralnih i urbanih sredina na području različitih dijelova Republike Hrvatske.

Infografika Infografika

Riječi stručnjaka i naši savjeti

Priče iz prve ruke

Moji klinci su jos mali (2 i 5 god), vec razmisljam o pripremi za online svijet i nacinu kako cu ih za njega pripremiti, zato puno citam o tome, hvala A1 na ovoj akciji. Djeca imaju svoje i-pade s filtriranim sadrzajem, samo youtube kids, igrice i crtici koje smo odabrali za njih. Slusam price svojih prijateljica i jedna me jako potresla. Njena kcer teenagerka objavila je prilicno sexy selfie na drustvenim mrezama. Danas skoro sve djevojke to nazalost rade, takav je trend. Anonimna osoba iz njene skole napravila je grupu - najvece k**ve sedmih razreda, i u nju ubacila i fotografiju male djevojčice. Komentari su bili uzasni, te mlade djevojke postale su zrtve teskog cyber bullinga. Tvorca grupe nikad nisu nasli, komentatori nisu kaznjeni. S djecom se slabo radi na tu temu, nisu svjesni opasnosti, na nama je da ih upozorimo, ucimo online ponasanju i zastitimo. Sretno nam svima!

- Mama u svijetu čudesa

Imate iskustvo koje bi drugima moglo pomoći? Znate nekoga tko je prošao kroz slične probleme? Jeste li vi možda kao dijete imali iskustava sa sličnim sadržajima ili problemima na internetu?


Podijelite s nama anonimno, a mi ćemo vašu priču objaviti kako bi ostali mogli iz vaše priče izvući inspiraciju i pouku.

Djeca i mladi danas odrastaju u svijetu koji je znatno drugačiji od onoga u kojemu smo odrastali mi, naši roditelji, bake i djedovi. Od rođenja su okruženi malim ekranima i svim prilikama, ali i rizicima koje nose suvremene tehnologije. Iako odrasli ponekad kažu da se ne miješaju u on-line život svoje djece jer se oni „ionako u to ne razumiju“, važno je znati da se odrasli bolje „razumiju“ u život.

- Mia Roje, mag. psych., dječja psihologinja, Poliklinika za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba