A1 LogoA1 Logo

Edukacija o opasnostima kojima su djeca i mladi izloženi na internetu

Edukacija o opasnostima kojima su djeca i mladi izloženi na internetu

O opasnostima koje vrebaju djecu i adolescente na internetu piše Tomislav Ramljak, voditelj Centra za nestalu i zlostavljanu djecu.

Djeca sve ranije započinju s pretraživanjem internetskih sadržaja. U početku su to razni animirani filmovi koje im puštaju roditelji, a u predškolskoj fazi jednostavne igrice koje se mogu pronaći na raznim stranicama.

Upravo zbog mnogobrojnih upita roditelja i na zahtjev odgajateljica u vrtiću, Centar za sigurniji internet izradio je internetsku stranicu o sigurnosti i zaštiti djece na internetu.

Sadržaji koji djecu uče odgovornosti na internetu

Na internetskoj stranici www.netica.hr nalaze se radna bilježnica i slikovnica koje mogu poslužiti kao osnova roditeljima i svim pedagoškim djelatnicima za poticanje razgovora s djecom vrtićke i predškolske dobi o osnovnim pravilima. Živimo u digitalnom dobu i ako u vrtićima već postoje grupe za učenje stranih jezika, u toj bi ih dobi trebalo i podučiti kako sigurno „surfati“ na valovima digitalnog oceana.

Sve je više učenika nižih razreda osnovnih škola koji se koriste pametnim telefonima i tabletima, a s obzirom na to da se s informatikom kao predmetom učenici susreću tek u petom razredu, postoji očigledan jaz između dobi kada se dijete stvarno počinje koristiti informatičkom tehnologijom i trenutka kada o njoj počinje učiti u školi.

Budući da djeci nije moguće zabraniti korištenje internetom, trebalo bi učiniti što više da se upoznaju barem s osnovnim pravilima ponašanja koja će ih zaštititi u tom virtualnom svijetu.

Brojni su sadržaji koji su prilagođeni svakoj školskoj dobi; za početak, djeci možete pustiti animirani video o modernoj Crvenkapici koja se služi internetom, a koji je odličan za temu o prihvaćanju nepoznatih osoba za prijatelje na društvenim mrežama i posljedicama koje iz toga proizlaze.

Svakako je bitno da s djecom aktivno razgovarate; prije svega im dozvolite da ispričaju svoj doživljaj upotrebe tehnologije i interneta – mogli biste se iznenaditi što ćete sve otkriti.

Treba paziti i stariju djecu i adolescente

Što su djeca starija, opasnosti koje vrebaju na internetu ozbiljnije su i učestalije; vršnjačko virtualno zlostavljanje vrlo je rašireno, a posljedice mogu biti značajne. Zbog mobilnih telefona s pristupom internetu djeca i mladi sada svoje zlostavljače „nose u džepu“. Kod takvog tipa zlostavljanja uvijek postoje žrtva, zlostavljač i promatrač (publika), koja je često velika. Zato je upravo tu skupinu potrebno osvijestiti o tome da nasilje, makar nije u fizičkom obliku, ostavlja posljedice te ga treba prijaviti.

Mnogo ozbiljniji slučajevi kojima su najčešće izloženi adolescenti kriju se pod pojmovima sexting, sextortion i revenge porn, a odnedavno su vrlo često prisutni u raznim kampanjama podizanja svijesti protiv seksualnog zlostavljanja djece na internetu. Kada adolescenti prvi put naprave svoju eksplicitnu fotografiju, izlažu se riziku da postanu žrtve. Slanje takve fotografije drugoj osobi naziva se sexting, a dva su načina na koja se one mogu zloupotrijebiti.

Prvi je revenge porn, odnosno pornografija iz osvete, a odnosi se na partnerski odnos koji postoji i u stvarnom svijetu. Ako dođe do izmjene eksplicitnih fotografija u fazi veze, postoji mogućnost da jedan od partnera nakon prekida namjerno podijeli eksplicitne fotografije u zatvorenoj grupi ili čak javno na internetu.

Takav se sadržaj ne može nikada potpuno ukloniti i uvijek postoji mogućnost da, čak godinama kasnije, žrtva pronađe svoje eksplicitne fotografije ili videozapise na internetu. Zbog svojih osvetničkih namjera zlostavljači vrlo često budu osuđeni za distribuciju materijala s prikazima seksualnog zlostavljanja djece, kao što je primjer bio u Danskoj gdje je više od tisuću mladih bilo optuženo za takav slučaj

Drugi je način sextortion, pri čemu se žrtva ucjenjuje time da će, ako ne plati određeni iznos ili ne snimi još takvih fotografija ili video zapisa, zlostavljač eksplicitni materijal objaviti na internetu. Tom se tehnikom najčešće koriste kriminalne skupine ili pedofili koji vrebaju žrtve kako bi prikupili što više raznog eksplicitnog materijala. Nažalost, zbog straha i sramote žrtve dugo trpe zlostavljanje i ucjenjivanje zlostavljača. Odličan video koji je Europol napravio i preveo na hrvatski, a koji pokazuje što jedna eksplicitna fotografija može prouzročiti možete pronaći na linku .

Neophodno je da svi stručnjaci koji rade sa djecom i mladima, osobito pedagoški djelatnici, budu svjesni mogućih opasnosti koje se događaju i kod nas. Vidimo koliko se djeca koriste internetom, a nismo svjesni koliko ih malo educiramo o tome kako da se njime koriste na siguran način. Upravo na izjave kao što su „ja znam sve“ koju izgovaraju djeca i „znaju oni bolje od nas“ koja se čuje od roditelja računaju razni predatori koji čekaju svoju priliku.

Opasnosti internetskog svijeta

Teško je pobrojati koje sve opasnosti vrebaju u internetskom svijetu, ali s niskom razinom znanja o sigurnosti, antivirusnim programima i bontonu na određenim društvenim mrežama svakako se izlažemo mnogo većem riziku da postanemo žrtve određenih negativnih stvari na internetu.

Primjerice, opasan virus Cryptolocker samo jednim nesmotrenim klikom može zaključati vaš uređaj i vrijedne datoteke tražeći od vas otkupninu, a objavljivanjem, primjerice, fotografije položenog vozačkog ispita na društvenoj mreži odajete sve osobne podatke o sebi koji se mogu zlouporabiti na brojne načine.

Objavljujući svoju lokaciju, odajete svoju prisutnost u domu, a objavljivanjem fotografija djece ugrožavate sigurnost i privatnost najranjivijih među nama.

Sve dok nemate uvid u sve sadržaje koje vaše dijete na internetu gleda, možete se iznenaditi kakvim je sve video ili fotosadržajima ono izloženo. To su samo neke od opasnosti na internetu te se istinski možemo zaštititi samo pravovremenom edukacijom, prevencijom rizičnih ponašanja na internetu i svakako pozitivnim razgovorom i komunikacijom s našim najmlađima.