A1 LogoA1 Logo

Kako na najbolji način iskoristiti sve što internet pruža za edukaciju vašeg djeteta?

Kako na najbolji način iskoristiti sve što internet pruža za edukaciju vašeg djeteta?

O ovoj temi, kao i online resursima koje za to možete koristiti, piše Monika Nožinić, voditeljica ureda Plavi telefon i cyberbullying radionica za djecu.

Budući da je tehnologija danas sve pristupačnija i dostupnija, postala je svakodnevica sve većeg broja obitelji, a posebno djece najmlađeg uzrasta.

Istraživanja pokazuju da približno 46 % djece u dobi od 9 do 16 godina već posjeduje pametni telefon, a prema nekim istraživanjima 75 % djece mlađe od 8 godina ima pristup tabletu ili mobilnom uređaju. Te brojke rapidno rastu iz godine u godinu.  

Jesu li vaša djeca ovisna o tehnologiji? Ako jesu, možda se pitate kako ju najbolje iskoristiti, kako odabrati visokokvalitetan sadržaj te kako iskoristiti sve njezine prednosti, ovisno o dobi vašeg djeteta. Prije svega, morate shvatiti da tehnologija nikada ne može zamijeniti prednosti nestrukturirane, kreativne igre.

Djeci su potrebne situacije iz stvarnog života, ali i mogućnost kreativnog izražavanja te maštanja. Također im je potrebna toplina potpore koja dolazi iz interakcije licem u lice s roditeljima. S druge strane, tehnologija je danas neodvojiv dio našeg života i kao takva može biti vrlo edukativna ako se njome koristi na odgovarajući način.

Kako izgleda online učenje?

Online obrazovanje dolazi u različitim oblicima pa vaše dijete online alate može primjenjivati za učenje, istraživanje, stvaranje sadržaja, za rad s drugima ili samostalan rad.

Prednosti interneta za dodatnu edukaciju vašeg djeteta mogu biti višestruke: od pronalaska informacija o temama koje dijete uči u školi pa sve do lakše i jednostavnije izrade školskih projekata s pomoću programa za izradu prezentacija.

Tehnologija i internet u službi edukacije

Do kretanja u školu vaše će dijete vjerojatno biti dobro upućeno u tehnologiju i sve što ona pruža. U (pred)školskoj dobi većina se djece vrlo spretno služi tipkovnicom, mišem, samostalno otvara i zatvara aplikacije pa čak i pretražuje ​​internet.

Upravo je to dobro vrijeme da s djetetom razgovarate o sigurnosti na internetu, njegovim prednostima i nedostacima. Postavite jasne smjernice i sigurnosna pravila o tome koje su vrste medija prihvatljive. Upoznajte se s aplikacijama kojima se vaše dijete koristi te stvarima koje pretražuje na internetu kako biste na vrijeme spriječili nepoželjne posljedice.

Naglasite djetetu da nikada ne dijeli svoje ime, adresu ili osobne podatke na internetu ili na društvenim mrežama. Razgovarajte s njime o tome što učiniti ako tijekom pretraživanja interneta naiđe na neprikladan sadržaj (obavezno zatvoriti zaslon i upozoriti dijete) te svakako provjerite imate li kvalitetan sigurnosni sustav.

Prednosti online edukacije

Kada se internet upotrebljava na dobar način i kada se iskoriste svi njegovi potencijali, online edukacija djeci može pomoći da aktivno sudjeluju u učenju, primjenjuju različite stilove učenja, razviju vještine kritičkog razmišljanja i rješavanja problema, poboljšaju svoje komunikacijske vještine te razviju kreativne i prezentacijske vještine.

Neki od zanimljivih i korisnih tehnoloških alata za djecu školske dobi:

Starfall: Nudi cjeloviti program čitanja i izgovaranja riječi, kao i rane matematičke aktivnosti. Osnovni je program besplatan, a usluga pretplate omogućit će vam još više sadržaja.

PBS Learning Media: Nudi besplatne zabavne aktivnosti i igre o gotovo svakoj temi. Ovdje možete saznati sve o povijesti, znanosti, matematici i književnosti.

DreamBox : Pretplatnički online program za djecu na kojem djeca ne uče samo matematičke činjenice nego stječu pravu matematičku pismenost.

Storyline Online : Online mjesto gdje poznati glumci čitaju omiljene priče za djecu na engleskom.

Artrea: Edukativne online igre za djecu predškolskog i školskog uzrasta

Sve te aktivnosti potiču dijete na pisanje i izražavanje, kao i na razvijanje korisnih tehničkih vještina te informatičke pismenosti, no imajte na umu da je tehnologija samo jedan od alata u roditeljskom odgoju.

Na vama je roditeljima da djetetu pomognete da iskoristi sve prednosti današnje tehnologije i interneta kao platforme za dodatno učenje, istraživanje, igranje edukativnih igara, čitanje knjiga i sve ostale aktivnosti korisne za djetetov rast i razvoj, ali uvijek vodite računa o tome da u svakom trenutku trebate imati uvid nad svim sadržajima koje dijete pretražuje.