A1 LogoA1 Logo

Kako s djecom razgovarati o neprimjerenom sadržaju na internetu

Kako s djecom razgovarati o neprimjerenom sadržaju na internetu

Ne znate kako sa svojom djecom zapodjenuti razgovor o ponašanju na internetu? Donosimo stručne savjete Tomislava Ramljaka, voditelja Centra za nestalu i zlostavljanu djecu.

Svakodnevno se susrećemo s vijestima iz crnih kronika o raznim, za djecu štetnim internetskim sadržajima, predatorima koji vrebaju s raznih stranica i društvenih mreža te utjecaju štetnog sadržaja na razvoj djece.

Svakom je roditelju ili skrbniku sve to prilično zastrašujuće i nameće pitanje kako se nositi s tolikom količinom prijetnji iza svjetlećeg ekrana u koji djeca satima hipnotizirano gledaju.

Učite ih pravilima u prometu – naučit ćete ih i pravilima na internetu

Međutim, tehnološki izazovi koji se neprestano mijenjaju ne trebaju nas obeshrabriti. Možemo ih usporediti s prometnim ulicama koje dijete treba prijeći da bi sigurno došlo do škole ili kuće. U istim su prometnim ulicama svaki dan različiti auti, pješaci i biciklisti; jedino što u tom kaosu djetetu daje sigurnost pravila su koja se uče od malih nogu: prelazak ceste na zebri, gledanje na lijevo i desno prije prelaska ceste i, naravno, čekanje zelenog svjetla na semaforu za pješake. To su jednostavna i malobrojna pravila koja u kaosu uvode neophodan red da svakodnevne gužve koliko-toliko funkcioniraju i da svi budu sigurni.

Vrlo je slično i s ponašanjem djece na internetu. Isto kao što nije poželjno da dijete stavimo pod stakleno zvono i spriječimo bilo kakav izlazak u taj zastrašujući promet, ni zabrana izlaska u virtualni svijet nije rješenje. Djeca se njime sve više koriste i vole u njemu boraviti. Budući da ne postoji nikakva naznaka da će se to uskoro promijeniti, odrasli moraju naučiti nešto i o tom svijetu.

Tehnologija se mijenja, internet je sve dostupniji, svakodnevno izlaze nove aplikacije kojima se djeca služe i s razlogom se postavlja pitanje tko je zaista u stanju neprestano nadzirati kako se djeca ponašaju dok se koriste prednostima digitalnog doba? Kao i u odgoju djece, ne postoje jednostavna ni univerzalna rješenja kako bi sve to odradili jednostavno i bili bezbrižni.

Djetetu dajemo primjer vlastitim ponašanjem

Na kraju sve se svodi na ono najvažnije: vrijeme, volju i način. Budimo iskreni, djeca upotrebljavaju, poznaju i razumiju internet bolje od većine odraslih. Kako da im onda objasnimo pravila, a da ne ispadnemo smiješni dok s njima razgovaramo?

Kažu da su u strahu velike oči i možda je upravo zbog straha od te silne tehnologije negdje zaboravljena važna činjenica: iza svakog ekrana postoji živo biće s kojim vaše dijete komunicira. Možda odrasli nemaju toliko tehničkog znanja, ali sigurno imaju više životnog iskustva o tome kako se ponašati s poznatim i nepoznatim osobama.

Djeca odrastaju u našoj blizini i upravo im naši obrasci ponašanja u početku daju informacije koje oni primjenjuju i u svojem životu, a to se odnosi i na uporabu tehnologije. Prije nego što se upustimo u razgovor o pravilima na internetu, trebamo se podsjetiti da smo i mi morali naučiti pravila u prometu da bismo se u njemu sigurno kretali.

Pobrinite se da i sami slijedite svoja pravila

Trebamo krenuti od sebe i provjeriti neke osnovne postavke vezane za sigurnost i privatnost prilikom uporabe interneta da bismo o njima mogli otvoreno razgovarati s djecom. Ponajprije sami moramo biti primjer odgovornog i sigurnog korištenja internetom.

Za početak se može krenuti od prijatelja u stvarnom životu i onih virtualnih: znamo li zaista tko se krije iza raznih profila i kome dopuštamo uvid u našu privatnost? Vjerujem da ne biste pustili stranca u kuću, a tako se treba odnositi i s prihvaćanjem nepoznatih osoba u naš „virtualni život“.

Kod objavljivanja fotografija treba biti posebno oprezan jer pri tome zaista vrijedi pravilo „jednom na internetu, uvijek na internetu“. Sigurno nitko ne želi da se njegove neprimjerene fotografije na koje baš i nisu ponosni na internetu mogu pronaći godinama kasnije.

Ružne riječi koje su izgovorene u stvarnosti ili pročitane na ekranu jednako bole. One nikada ne opisuju osobu kojoj su upućene, nego onu koja ih je izgovorila ili napisala. Možda je lakše biti hrabar skriven iza ekrana, ali takvu osobu to svejedno čini nasilnikom, ma gdje god se nalazila.

Veliki je broj tema o kojima se može pisati i vrlo se teško mogu dotaknuti sve situacije. No kao zaštita pred svim opasnostima koje vrebaju u virtualnom svijetu, u stvarnom svijetu treba postojati kvalitetan odnos pun povjerenja između djeteta i roditelja ili skrbnika.

Otvoreni razgovor jedini je način da pokažete djetetu da ste zainteresirani za njegov virtualni svijet. Svatko tko poznaje svoje dijete zna najbolji način na koji će to pokazati. Ako dođe do neugodnih ili opasnih situacija na internetu, dijete će se obratiti odrasloj osobi s kojom ima razvijen odnos koji se temelji na međusobnom povjerenju. Zato je najvažnije nastojati da vi budete ta osoba jer je to najbolja prevencija koju možete poduzeti.